Kövess minket:
Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató

2023. október 19.

Tolna Vármegyei SZC Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási város és környéke legnagyobb középiskolája. Az iskolaépületek a sportcsarnokkal, az intézmény épületéhez kapcsolt kollégiummal színvonalas oktatási körülményeket biztosítanak. A kínált ágazatokhoz, szakmákhoz megfelelő tanműhelybázissal rendelkezünk (építőipari és gépészeti tanműhely, tankonyha, tanétterem, tanbolt), továbbá számítástechnikai szaktantermek és szakmai tantermek állnak tanulóink rendelkezésére.

Intézményünkben általános iskolát végzett tanulók, érettségizett fiatalok számára folytatunk technikumi és szakképző iskolai szakképzési tevékenységet és felnőttképzési jogviszony keretében szakmai oktatást, valamint érettségi vizsgára történő felkészítést.

A szakmai oktatás területei igazodnak a munkaerőpiaci követelményekhez. Tanulóinknak széles ágazati szakmai alaptudást és a foglalkoztatók által elvárt kompetenciákat nyújtunk. Sok évtizedes hagyomány kötelez bennünket arra, hogy a fiatal diákokból olyan szakembereket neveljünk, akik nemcsak a választott szakmájukban, hanem az életben is megállják a helyüket.

Diákjainkat különféle pályázatokon, versenyeken való részvételre ösztönözzük. Tehetségpontunk programjai biztosítják tehetséges tanulóink kiemelt fejlesztését. Tehetséggondozó tevékenységünk eredményeként intézményünk tanulói több szakmában minden tanévben ott vannak a Szakma Kiváló Tanulója verseny dobogós helyezettjei között, közismereti versenyeken és sportrendezvényeken is szép sikereket aratnak.

Az intézmény fogadja a sajátos nevelési igényű tanulókat is, akik számára a szakértői vélemény alapján fejlesztő foglalkozásokat tartunk.

A szabadidő hasznos eltöltéséhez is kedvező feltételeket biztosítunk: aulánk sokszínű kulturális programok szervezésére nyújt lehetőséget, az aula emeletén létrehozott kupolagalériában rendszeresen szervezünk kiállításokat. Szakköreinket, sportkörünket a tanulók igényeit is figyelembe véve szervezzük.

Hagyományos iskolai rendezvényeink: a szecskaavató, a Vályi Nap, a szalagtűző ünnepség, a diáknap és a ballagás.

Az iskolai rendszerű szakmai oktatás két típusa közül választhatnak a hozzánk jelentkezők!

TECHNIKUM

  1. időtartam: 5 év
  2. egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit
  3. az első két év ágazati alapoktatás
  4. a második ciklusban duális képzés – 3 év szakirányú oktatás
  5. négy kötelező érettségi tárgyból érettségi vizsga; nem kell ötödik tantárgyat választani, mert a technikusi vizsga az 5. érettségi tantárgy
  6. a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítvány (érettségi bizonyítvány és technikusi végzettséget igazoló oklevél)
  7. technikusi vizsga = emelt szintű érettségi tantárgy
  8. 9. és 10. évfolyamon ösztöndíjat (jelenleg 8370 Ft/hó) kap minden tanuló; a duális képzés esetén pedig a szakképzési munkaszerződés által jövedelmet (min. a minimálbér 60%-a)

A 8. osztályt sikeresen befejezőknek az alábbi technikumi ágazatokat ajánljuk:

Kód

Ágazat megnevezése

Ágazati alapvizsga után választható szakma

0800

Informatika és távközlés

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

0801

Turizmus-vendéglátás

Vendégtéri szaktechnikus

 

SZAKKÉPZŐ ISKOLA

  1. szakmai végzettség szerezhető 3 év alatt
  2. az első év ágazati alapoktatás
  3. a 9. évfolyam után még a technikummal átjárható rendszer
  4. a 9. évfolyam után szakmaválasztás
  5. a 10. és 11. évfolyamon duális képzés (vállalatoknál, vállalkozóknál), elsősorban szakképzési munkaszerződés keretén belül
  6. végzés után lehetőség van az érettségi és a technikusi képzettség megszerzésére is
  7. már a 9. évfolyamon egységes szakképzési ösztöndíj (jelenleg 16740 Ft/hó)
  8. a duális képzés esetén a szakképzési munkaszerződés által jövedelem (min. a minimálbér 60%-a)

A 8. osztályt sikeresen befejezőknek az alábbi szakképző iskolai ágazatokat ajánljuk:

 

Kód

Ágazat megnevezése

Ágazati alapvizsga után választható szakma

0802

Építőipar

Festő, mázoló, tapétázó

VAGY

Kőműves

 

0803

Gépészet

Épület- és szerkezetlakatos

VAGY

Hegesztő

 

0804

Kereskedelem

Kereskedelmi értékesítő

0805

Turizmus-vendéglátás

Pincér – vendégtéri szakember

VAGY

Szakács

 

 

Általános információk:

Az új szakképzési rendszerben az ágazati alapoktatást a szakirányú oktatás követi. Tanulóink az ágazati alapvizsga (technikum esetén a 10. évfolyam végén, szakképző iskola esetén a 9. évfolyam végén) után választanak szakmát. Az ágazati alapoktatás során az iskolai tanműhelyekben, a szakirányú oktatás szakaszában pedig a duális képzőhelyeken valósul meg a gyakorlati ismeretek elsajátítása.

 

 

Tájékoztató a felvételi eljárás rendjéről:

Felvételi vizsga

Intézményünk nem tart írásbeli felvételi vizsgát. A technikumi és szakképző iskolai szakmai oktatásra jelentkező tanulók felvételi pontszáma az általános iskolából hozott tanulmányi eredményekből kerül meghatározásra.

 

Felvételi pontszám kiszámítása

A felvételi pontszám – képzési típustól függetlenül – az általános iskolából hozott pontszámok alapján kerül meghatározásra. A hozott pontok az 5., 6., 7. évfolyamon szerzett, a tanuló év végi bizonyítványában szereplő matematika, magyar nyelv, irodalom, történelem, idegen nyelv tantárgyak érdemjegyeiből, valamint ugyanezen tantárgyak 8. évfolyamon szerzett első félévi tanulmányi értesítőjében szereplő érdemjegyeiből tevődnek össze. Az osztályzatok összege így maximálisan 100 pont lehet.

Az a tanuló, aki nem rendelkezik minden felvételi tárgyból érdemjeggyel, azokból a jegyekből szerzi a hozott pontszámot, amelyekkel a felsoroltak közül rendelkezik. Az érdemjegyei alapján szerzett pontjaiból arányosítással kell megállapítani a hozott pontszám végső értékét.

 

A felvételi rangsor kialakítására vonatkozó szabályok

Azonos pontszámú tanulók esetében a felvételi rangsorban előnyt élvez a halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű (SNI), vagy beilleszkedési, tanulási és magatartási problémával (BTM) rendelkező tanuló. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felvétele után a további felvételi kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azokat a jelentkezőket, akiknek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye azon a településen található, ahol a szakképző intézmény.

Két azonos hozott pontszámú technikumi, szakképző iskolai képzésre jelentkezett tanuló közül előnyt élvez az a diák, akinek az 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi magyar nyelv osztályzatainak összege magasabb.

Ha a két tanuló 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi magyar nyelvi osztályzatainak összege egyenlő, előnyt élvez az a tanuló, akinek az 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi irodalom osztályzatainak összege magasabb.

Ha a két tanuló 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi irodalom osztályzatainak összege egyenlő, előnyt élvez az a tanuló, akinek az 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi matematika osztályzatainak összege magasabb.

Ha a két tanuló 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi matematika osztályzatainak összege egyenlő, előnyt élvez az a tanuló, akinek az 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi történelem osztályzatainak összege magasabb.

Ha a két tanuló 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi történelem osztályzatainak összege egyenlő, előnyt élvez az a tanuló, akinek az 5., 6., 7. év végi és a 8. félévi idegen nyelv osztályzatainak összege magasabb.

 

A felvétel feltétele a foglalkozásegészségügyi alkalmasság igazolása.

Építőipar ágazat – Festő, mázoló, tapétázó szakma esetén, illetve Turizmus-vendéglátás ágazat – Pincér-vendégtéri szakember, Szakács és Vendégtéri szaktechnikus szakmák esetében szükséges a pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés is!

Kollégiumi elhelyezést biztosítunk!

  
  
© 2019 Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva